Németh László Vállalkozó

vissza a főoldalra

Receptek

Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy étkezés után újra üde legyen a leheletünk, mossunk fogat, igyunk meg egy pohár tejet, rágjunk el néhány kávészemet, vagy egy mentolos cukorka elszopogatásával szabaduljunk meg az árulkodó illattól. Ha ezekben nem bízunk maradéktalanul, egy szűk családi körben otthon fogyasztott vacsora legyen bőségesen fokhagymás, hisz reggelre a szag elillan. A fokhagyma hámozása, szeletelése után a kezünket citromlével mossuk meg, majd vízzel öblítsük le.

Saláták, öntetek

Gombafinomság

Kiváló főzelék-feltét arra az alkalomra, amikor legközelebb ebédre hívjuk barátainkat.

Hozzávalók:

Elkészítés: Fedős serpenyőben, gyenge hő mellett 15 percen keresztül pároljuk olíva-olajban a gombákat. Vegyük le a fedőt, s tegyük az edénybe a fokhagymát és petrezselymet, majd ízesítsük az ételt sóval és borssal. Ezután pároljuk tovább a készülő gombákat egészen addig, míg a levük nagy mértékben el nem párolog.

Salátaöntet - alaprecept

Elkészítés: Vegyünk 3 rész olajat egy rész citromléhez vagy ecethez, s a végső ízt adjuk meg sóval, őrölt friss borssal, valamint egy vagy több szétnyomott fokhagymagerezddel. Mindezt alaposan rázzuk össze egy jól zárt lekváros üvegben. Hagyjuk az üveget néhány órán át állni, hogy a különböző aromák összeérhessenek. Mielőtt azonban a salátát e szósszal leöntjük, vegyük ki a fokhagymát. Ez az alaprecept mustár és különböző fűszerek hozzáadásával megváltoztatható, s úgyszintén különböző olajok vagy ecetek révén.

Fokhagymamártás

Hozzávalók:

Elkészítés: A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és összezúzzuk. A zsírt egy serpenyőben megolvasztjuk, és világosra pirítjuk benne a lisztet. A fokhagymát a rántással kevés ideig pirítjuk, majd 3 deci vízzel (húslevessel) felengedjük, ízlés szerint sózzuk és forralással besűrítjük. Mielőtt a tűzhelyről levesszük, a tejfölt is hozzákeverjük és együtt felforraljuk.

Joghurtos brokkoli saláta

Hozzávalók:

Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, és sós vízben körülbelül 10 percig főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. A joghurtot összekeverjük a tört fokhagymával, pici fehér borssal, hozzáadjuk a durvára tört dióbelet, és meglocsoljuk vele a salátás tálba tett kihűlt brokkolit. Tálalás előtt jól lehűtjük, fogyasztás előtt felszeletelt főtt tojással gazdagítjuk a tetejét.

Levesek

Francia fokhagymaleves

Hozzávalók:

Elkészítés: A meghámozott, egészben hagyott fokhagymagerezdeket szegfűszeggel és zsályával fűszerezett levesben felforraljuk, majd mérsékelt tűzön főzzük kb. 20 percig. Közben a kifliket felkarikázzuk, és mindkét oldalukat megpirítjuk. Utána mindegyikre reszelt sajtot szórunk, és mikróban vagy sütőben ráolvasztjuk. Közben a levest átszűrjük, de nem passzírozzuk, csak a szűrőben a fokhagymákat kissé megnyomkodjuk. A leveses tál alján tejszínnel elkeverjük a tojássárgáját, pici őrölt borssal fűszerezzük, és folyamatosan kevergetve rákanalazzuk a forró levest. A sajtos kiflit a leves mellé kínáljuk. (van aki a leves tetejére teszi, és úgy fogyasztja.)

Don Christofer fokhagymás levese

Hozzávalók:

Elkészítés: A fokhagymát hámozzuk meg és vagdaljuk fel finomra, vagy sajtoljuk át, majd egy edényben vajjal és petrezselyemmel pároljuk meg. Adjuk hozzá a lisztet, s állandó keverés közben pirítsuk meg egy kissé. Ekkor öntsük rá a húslevest, ízesítsük borssal, majd hagyjuk fél-egy órán át enyhén forrni. A felszolgálás előtt habverővel keverjük bele a tojássárgákat a tűzről levett levesbe. ezután tegyük a sajtot a kenyérszeletekre, majd rakjuk ezeket (6 db) mély porcelán tálba, és merjük rá a levest. Végül rövid időre - amíg a sajt szét nem olvad - rakjuk a tálakat sütőbe vagy grillbe. Mindez egy mikrohullámú sütőben is nagyon jól elvégezhető.

Különböző fokhagymás falatok

Fűszervajas pirítós

Hozzávalók:

Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat finomra vágott zöld-fűszerekkel, zúzott fokhagymával, és kevés sóval fűszerezve habosra kikeverjük. Csillagcsövű habzsákba töltjük, és egy tálcára kis kerek formákat nyomunk. Betesszük a fagyasztóba, alaposan lehűtjük. A fűszervaj darabokat fogyasztás előtt kivesszük a hűtőből, szobahőmérsékleten kissé puhulni hagyjuk, majd a forró pirítósra kenve szervírozzuk.

Húsgombóckák

Hozzávalók:

Elkészítés: A marhahús és disznóhús eldolgozása biztosítékot nyújt arra, hogy az így készült gombóckák nem száradnak ki, bármennyire is megpároljuk őket. Valamennyi hozzávalót kézzel vagy egy háztartási gép segítségével egyöntetű masszává dolgozzuk el, nedves kézzel kis gombóckákat formálunk belőle. Ezeket megsüthetjük, sütőben párolhatjuk, vagy spagetti mellé forró paradicsommártásban puhára is főzhetjük.

Fokhagymás omlett

Hozzávalók:

Elkészítés: A tojásokat tejjel és parmezán sajttal felverjük, félretesszük. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és közepes tűzön lesütjük benne a fokhagymát, a hagymát, a kolbászt, és a burgonyákat mindaddig, amíg a burgonya meg nem puhul. Ekkor öntjük rá az előbb elkészített tojás keveréket, lefedjük, és megvárjuk amíg majdnem teljesen be nem sűrűsödik. Megszórjuk a Cheddar sajttal, és enyhén megbarnítjuk. Tálaláskor darabokra felszeleteljük.

Húscsíkok

Olcsóbban vásárolható húsdarabokból is készíthető ez a puha és ízletes étel. E recepthez vörösbort használunk a hús puhítására. A különböző fűszernövények és fűszerek a hússal és a borral kiváló mártást adnak a rizs vagy kifőtt tészták mellé.

Hozzávalók:

Elkészítés: Sózzuk és borsozzuk meg a húscsíkokat, forgassuk meg lisztben, veregessük le a felesleges lisztet. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, tegyük bele adagonként a húst, és állandó keverés mellett süssük barnára. Csökkentsük a hőfokot, tegyük a teljes húsmennyiséget az edénybe, öntsük le a vörösborral, adjuk hozzá a fűszereket. Fedő alatt fél óráig enyhén pároljuk, néha kavarjuk meg. Ha szükséges, úgy az elpárolgott folyadékot vízzel vagy vörösborral pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a gombát, és még 10 percig pároljuk.